/_project/_layout/gfx/bg-1.jpg
/_project/_layout/gfx/bg-2.jpg
/_project/_layout/gfx/bg-3.png
/_project/_layout/gfx/bg-4.jpg

Ur DN 23.1 av Eva Karin Gyllenberg

Namn: Totte (egentligen Lars Torsten) Wallin 
Gratuleras till: fyller 60 år i dag och släpper ny skiva med samma musiker som för 20 år sedan. Projektet blev verklighet tack vare Peter Ek, en mycket nära vän, som nyligen dog i cancer. 
Yrke: Ord- och musikkonstnär, den förste som fick ta emot KaRAMELodiktstipendiet (1983) 
Familj. hustrun Bodil, doktor i medicinsk farmakologi och döttrarna Freja 19 och Torun 15 
Bor: villa i Tjulstaholm vid Mälaren 
Intressen: musik (allt från klassiskt till jazz), det skrivna ordet, politik, konst och film 
Läser: Massor. Varvar underhållning med facklitteratur 
Äter helst: fisk 
Dricker gärna: vin 
Så firas födelsedagen: det blir kombinerat födelsedagskalas och släppfest för nya skivan (den första på 14 år). 
På de första två skivorna kallade han sig Torsten Wallin. På den senaste sjunger han om sig själv som herr Wallin, men för den breda publiken är han Totte. Punkt. 
Vi träffas en grådisig regnig januaridag hemma hos Totte Wallin. Från vardagsrummet har vi en mäktig utsikt över Mälaren och de tre Ornsholmarna. Totte pekar ut var Frille håller till. Frille är en fiskljuse som Totte och "Räv-Uffe" har ett alldeles speciellt förhållande till. Räv-Uffe har fått en egen låt på den nya skivan och vattnet är ständigt närvarande på skivan. Både det böljande och det frusna. 
Skivan, som släpps i dagarna heter "Måla, måla vatten" och består av elva musikaliska noveller, som utspelar sig på och vid Mälarens vatten. 
Totte har haft en del udda namn på sina skivor. Som MMM Blues, som kom 1996. De tre M:n står för medelklass, medelålders, medvetslös. Den första lp:n kom ut 1976 och hette "När kulorna rullar", den följdes året därpå av "Grand Canyon" och ytterligare ett år senare släpptes "Enköpingståge´" med ett titelspår som knappast kan ha undgått någon som fyllt 40. Enköpingståge´ - först står det sen går det. 
Med det spåret, med "Morgonpasset" och "Ryska posten" klev Totte på allvar in i de svenska vardagsrummen. Han fick 1983 ta emot det allra första KaRAMELodiktstipendiet ur Povel Ramels hand. Han fick en strut karameller och fem tusenlappar som skulle göra honom ekonomiskt oberoende resten av den dagen. 
För pengarna köpte han en trissjolle. Eller om det möjligen var en gitarr. Han har glömt vilket. Det hände så mycket i hans liv de där åren. Han var inte bara låtskrivare och sångare. Han hade krogshower, var programledare i tv, medverkade flitigt i både radio och tv med mera. Och vad hände? Jo, han gick in i väggen innan uttrycket ens var uppfunnet. 
I början av 90-talet fick han ett något annorlunda uppdrag. Han skulle medverka i en hyllningsshow till Povel Ramels ära på Cirkus. Povel fyllde 70 år och Tottes uppgift var att sitta i ett flygplan och sjunga en text som han omöjligt kunde lära sig och dessutom tio meter ovanför orkestern. Han kunde inte ens se publiken. 
Hela kroppen skrek "skit i det här", säger Totte allvarligt. Vi väntade vårt första barn i den vevan och jag kände att mitt barn ska ha en farsa som gillar det han gör. 
Totte drog åt handbromsen och sedan dess har han bara gjort sådant som han gillar, bland annat har han varit hemmapappa i många år med döttrarna Freja och Torun. Sedan familjen flyttade till den om-och tillbyggda sommarstugan 20 meter från Mälarens strand 1997 har Totte tillbringat mycket tid hemma. Han har en egen studio med samma utsikt som från vardagsrummet. Det enda som är bekymmersamt med utsikten är att han hela tiden påminns om hur illa ställt det är med bryggan, som tagit mycket stryk under höstens oväder. 
Så Totte, bortsett från skivan - hur får du dagarna att gå? 
Den frågan borde man kanske inte ha ställt. Att få dagarna att gå är inga som helst problem. Han går upp 05.30 och det första han gör är att sätta på radion för att uppdatera sig. Sedan läser han tidningar och lyssnar på radio samtidigt för att sedan skrida till verket vid datorn för att skapa dagens nummer av Tottes tidning. 
Här kommenterar han de senaste händelserna och  inte minst  program han hört på radio eller sett på tv. Varje avsnitt av På Spåret analyseras av herr Wallin, som tycker att några av årets deltagare borde ha tackat nej till att medverka i stället för att göra bort sig inför hela svenska folket. 
Favoritprogrammen på radio är många. Han lyssnar från bittida till sent och avslöjar att han har en favorit: sjörapporten. 
Sjörapporten? 
Jaaaa, säger och ögonen lyser. Det är häftigt att kunna följa kustlinjen bara genom att höra alla poetiska namn: Bjuröklubb, Svenska Högarna, Långedrag och Måseskär. 
Livet vid vatten har stor betydelse för Totte Wallin. 
Som en extra bonus, innan vi skils åt visar han en film han tagit från verandan dagen innan med tre havsörnar som jagar sjöfåglar 50 meter från den wallinska bryggan. Häftigt värre. 

Med vänlig hälsning
Eva-Karin Gyllenberg 
Journalist 
 

Totte Wallin

Twitter:
wallin totte

Mejlkontakt

804
818